Jeangu Macrooy: “Mezelf getekend zien als stripfiguur is een droom waarvan ik niet wist dat ik die had, en die nu werkelijkheid geworden is. Ik ben hier superblij mee!”

Het Songfestival is uitgesteld, maar in de nieuwste StripGlossy gaat het feest gewoon door!

Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer heeft als gastredacteur van dit kwartaalblad geen mogelijkheid onbenut gelaten om zoveel mogelijk van de 130 pagina’s te vullen met vrolijke en informatieve strips over het Songfestival. Zij tekende onder andere een stripinterview met Lenny Kuhr, de geschiedenis van Dinge-dong, een tijdlijn van de Nederlandse deelname aan dit zangfestijn en een cowboyverhaal met Jeangu in de hoofdrol.

Jeangu is een dubbeltalent: naast zingen kan hij ook geweldig tekenen! “Tekenen was het eerste talent dat naar boven kwam, bij mij en mijn tweelingbroer. Mijn moeder zegt dat we hebben getekend vanaf het moment dat we een potlood vast konden houden! Ik kan me herinneren dat we vroeger altijd samen tekenden, op één blaadje, en dat ik dan aan de linkerkant begon en hij aan de rechterkant. We maakten ook stripjes voor mijn moeder. Zij vroeg: “Wat heb je vandaag meegemaakt? Maak er maar een strip over.” Op een gegeven moment heb ik de keuze moeten maken tussen het conservatorium of de kunstacademie. Ik heb toen voor muziek gekozen, omdat ik tekenen altijd heb gezien als iets wat meer voor mezelf is. Het is moeilijk om twee dingen de volle honderd procent te geven, en ik geef nu honderdtwintig procent aan de muziek. Muziek is iets wat ik wil delen met mensen; tekenen is alleen van mij en voor mij.”

Over de huidige crisis zegt hij: “In mijn lied ‘Grow’ zing ik: I’m getting older and it ain’t what I thought it would be. Dat geldt nu ook voor het Songfestival, dat niet doorgaat. De wereld staat nu eigenlijk stil. Het is zo onvoorspelbaar, het leven. We denken dat we alles onder controle hebben en we kunnen zo gewend raken aan alle luxe, alle voorrechten die we hebben. Zoiets kleins als een virus kan opeens de hele wereld op zijn kop zetten en veranderen.” “Ik denk dat deze crisis mensen, hoewel we niet bij elkaar mogen zijn in grote groepen en we allemaal afstand moeten houden, nu al dichter bij elkaar brengt: omdat we merken hoe groot de behoefte is om echt contact te hebben met elkaar. En ik denk dat als straks het normale leven weer begint, we er allemaal wat meer waardering voor hebben dat we elkaar kunnen zien en spreken en dat we die vrijheid hebben.”

Coronacrisis of niet, dit blad móest er komen. We zijn dan ook trots dat we het eerste exemplaar mogen aanbieden aan niemand minder dan Jeangu zelf, die erover zegt: “Het is een droom waarvan ik niet wist dat ik die had en die nu werkelijkheid is geworden. Ik ben er superblij mee!” De overhandiging van de StripGlossy aan Jeangu is hier te bewonderen. Naast Jeangu is er ook een bijzondere mystery guest aanwezig!

De StripGlossy is te verkrijgen via de (strip)boekwinkels en de tijdschriftenwinkels AKO , Bruna en Readshop, of klik hier.