Hein de Kort als gasthoofdredacteur. Dat is toch wel een mijlpaal. Wie heeft er nu niet krom gelegen van het lachen om Heins brutale en quasi impressionistische lekke-pen-cartoons en -strips van Dirk & Desiree, Piet & Riet, om nog maar te zwijgen over Bil, Eikels (en vergeet Eikeltjes niet!), Slappe Balle en Pardon Lul.

“Ik werd gebeld. Door de uitgever van StripGlossy. Of ik voor één keer gasthoofdredacteur wilde zijn. Nou, nee dus. Als ik dat had willen zijn dan was ik dat al wel geweest, lijkt me. Zo ben ik. Willen = doen, zeg ik altijd. Dus nee, dus. En, oh ja, het is een crisisnummer, zegt die uitgever. ‘Het wordt een super sober, uitgekleed depressienummer. We hebben ook geen geld voor kleur of voor humor. Dus toen moesten we gelijk aan u denken.'”

Wonder boven wonder is Hein de Kort alsnog overstag gegaan. Maar leg hem geen woorden in de mond, en zeker geen termen als ‘cartoons poepen’ en ‘prettige ontlading’, want dan zijn de rapen gaar. Zoals ook onze crisis-journalist Dick Pieterse ondervond. Zo’n vijftig procent van zijn coverstory heeft Hein doorgehaald en voorzien van kort en kracht commentaar. “Dit is dus waarom ik niet van interviews houd. Interviewer leest wat strips uit jaren ’80-’90 en denkt dat hij me kent.”

Anyway. Hein de Kort is de apetrotse gasthoofdredacteur van deze CrisisStripGlossy. Of, voor deze keer: de CrisisStripMattie. “Stelt trouwens niks voor, zo’n gasthoofdredacteurschap. Alles ligt al klaar. Je hoeft niks te doen. Alleen een factuur te sturen. En die foto’s zijn van mijn dochter, Sophie.”

NB: Deze StripGlossy is eenmalig gedrukt in zwartwit en op mat papier, omdat het crisis is en elke vorm van handarbeid een welkome afleiding is, zoals puntjes verbinden, knippen, plakken en inkleuren. Voor de die-hard knutselaar: knip de voorzijde los langs de stippellijn, druk de oogjes van Dirk eruit en voilà, je bent de gelukkige bezitter van het enige echte Dirk-masker!

Naast strips van Hein de Kort staan er in deze uitgave ook bijdragen van: Ger Apeldoorn, Tim Artz, Dino Attanasio, John Cullen, Vick Debergh, Jan van Die, Anco Dijkman, René Goscinny, Dmitry Glukhovsky, Rutger Gret, Frans Hasselaar, Margreet de Heer, Fred de Heij, Ralf van der Hoeven, Tamara Prins – Van ’t Hof, Pieter Hogenbirk, Dimitri Jansma, Daan Jippes, Yiri T. Kohl, Alex van Koten, Robert van der Kroft, Apri Kusbiantoro, Peter Nuyten, Mas Hab, Michiel Offerman, Guus Oosterbaan, Niels Popkema, Josse Pietersma, Wilbert Plijnaar, Willem Ritstier, Peter de Smet, Ruud Straatman, Marten Toonder, Leon Verhoeven, Robin Vinck, Tonio van Vugt en Roelof Wijtsma.

Bestellen? Ga naar uw (strip)boek-/tijdschriftenwinkel of klik hier!