“Mijn naam is Llewelyn Fflint met dubbel F. Ik geloof dat we eerder aan elkaar zijn voorgesteld…”

Fflint is een realistisch getekende detectiveserie, die zich afspeelt in het Londen van Koningin Victoria. Hoofdpersoon Llewelyn Fflint is bibliothecaris in het National Museum en stelt daar eigenlijk weinig voor, behalve dat zijn grote kennis en inzicht hem in staat stellen om vreemde zaken op te lossen. De strip borduurt voort op de gelijknamige strip die Peter van Straaten samen met Yvan Delporte maakte voor het stripblad Pep in de jaren 1970. Een eigentijdse strip, die omschreven kan worden als een kruising tussen de populaire tv-series Sherlock
Holmes, Ripper Street en Fringe. Llewelyn Fflint beleeft fantastische avonturen in een realistische setting met een niet altijd even voor de hand liggende verklaring.

De makers van deze nieuwe reeks verhalen over Fflint, Ger Apeldoorn en Fred de Heij, zijn zeker geen onbekenden binnen de stripwereld. De Haarlemse Ger Apeldoorn is tv-schrijver en stripjournalist, tijdens zijn studie Theaterwetenschap raakte hij al gefascineerd door het Londen van koningin Victoria. Een tijd van grote ongelijkheid en grote excessen, waarin alles in een noodtempo leek te veranderen. Gers schrijfstijl typeert zich door een grote liefde voor zijn personages, speels taalgebruik en een ingenieuze plotvaardigheid. We kunnen gerust stellen
dat hier een nieuw detectivetalent is opgestaan.

Zaankanter Fred de Heij is een van de laatste realistische tekenaars van Nederland en winnaar van de Stripschapprijs 2014. Zijn werk kenmerkt zich door een groot gevoel voor authenticiteit gekoppeld aan het vermogen om zijn personages helder te laten acteren. Als portretschilder was hij onder andere betrokken bij Hanneke Groentemans Sterren Op Het Doek. Voor Fflint liet hij zich inspireren door Peter van Straaten, maar wie goed kijkt ziet ook een 19e-eeuwse gravurestijl terug. De man draait nu eenmaal nergens zijn hand voor om.

Bunt Blogt over Fflint: “De strip Llewelyn Fflint, die we ons nog herinneren van Peter van Straaten, is weer opgepakt door Fred de Heij, met Ger Apeldoorn als scenarist, en dat pakt bijzonder goed uit.”

Fflint en het Mysterie van de Nevelhaaien wordt zaterdag 17 juni om 16.00 uur in het kader van de Spannende Boekenweken officieel gelanceerd bij H. de Vries Boeken in Haarlem. De hardcoverversie van 68 pagina’s bevat als extra een uitgebreid dossier over de makers en de wereld waarin de verhalen zich afspelen.

Hardcover: ISBN 9789079287963, 68 pagina’s, € 19,95

Softcover: ISBN 9789079287956, 56 pagina’s, € 8,95