In de zomermaanden wordt er elke week in het Dagblad van het Noorden (DvhN) en de Leeuwarder Courant (LC) een stripmaker uitgelicht via een interview en een complete strippagina. In totaal zullen er zeven stripmakers worden geportretteerd.

Meinte Strikwerkda was afgelopen zaterdag aan het woord. Hij maakte de strips Man & Paard en Verschanst in de tijd en won dit jaar de Baron van Tast Award. “In Verschanst in de tijd kon ik mooi mijn liefde voor geschiedenis in de strip verwerken.” Meinte heeft ook  zijn dochter verwerkt in de strip als het 11-jarige meisje dat teruggaat naar 1581 en daar de Slag bij Noordhorn meemaakt.

Fred de Heij staat vandaag in de krant en is behalve stripmaker ook illustrator en kunstschilder. Zijn strips worden gekenmerkt door actie, erotiek en humor in een realistische, technisch begaafde tekenstijl. Op scenario van Ger Apeldoorn tekent hij de strip Fflint, een strip dat zich afspeelt in het Londen van 1882. Fred: “Tegen kinderen die striptekenaar willen worden zeg ik: gewoon doen! Een mooier beroep is er niet.”

Andere stripmakers die nog zullen volgen zijn: Dick Matena, Willen Ritstier, Martin Lodewijk, Gerben Valkema en Eric Heuvel.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ger Apeldoorn (achter) en Fred de Heij (voor) op de fiets | Fotograaf Peter Beemsterboer

Interview Meinte Strikwerda door Frank von Hebel 

Interview Fred de Heij door Marte van Santen