Meinte Strikwerda is de winnaar van de StripBattle 2017 en heeft hiermee een jaar lang zijn eigen strip in de StripGlossy verdiend. Een knap staaltje tekenwerk! Meinte versloeg met zijn strip Man en paard collega-tekenaars Gerco van Beek en Arjen Niezen, hoewel het verschil in aantal stemmen soms beangstigend klein was. Met een ridder en een paard ben je natuurlijk al snel in het voordeel, maar wat is volgens hemzelf doorslaggevend geweest voor zijn glansrijke overwinning? Meinte, vormgever, illustrator en ouwehoer, vertelt ons zijn geheim in een minutieus bijgehouden verslag.

Meinte: “De eerste maanden is het niet zo moeilijk om mensen te vragen of ze willen stemmen. Gewoon een oproep op Facebook en Twitter levert al veel stemmen op: ‘Leuk, natuurlijk doe ik dat, mijn stem heb je, waar moet ik stemmen?’ Fijn dat er zo veel echte stemvrienden zijn, maar op een gegeven moment worden mijn stemvrienden en -vriendinnen een beetje stemmoe. Ik voel me soms net een stalker: ‘Hallo, leuk bericht op je pagina, heb je trouwens al gestemd?’ Ik moet uitkijken dat ze niet ontstemd raken.

Meinte opzoek naar stemmen2Het wordt tijd voor een nieuwe, persoonlijke aanpak: de campagne! Met pen en papier ga ik langs de deuren om nieuwe stemvrienden en -vriendinnen te vinden.. Met veel enthousiasme doe ik mijn verhaal: als ze niet op mijn strip stemmen, dan maar op mij als persoon! Tot mijn verbazing vinden de mensen het prachtig en voer ik de mooiste gesprekken over strips. Een buurtgenoot blijkt kapper te zijn en wil best een lijst neerleggen in zijn kapsalon (‘Dat levert vast wel wat op’), een jonge moeder belt gelijk haar ouders om hen aan te sporen ook te stemmen (‘Hebben jullie het nummer van oom Henk, dan bel ik die ook’), een student heeft nog wel wat studiegenoten die willen stemmen (‘Handig, die studentenhuizen’) en een andere student wil met plezier een scriptje schrijven waarmee mensen automatisch kunnen stemmen (‘Meneer, het is erg creatief en dat past bij strips’ – ‘Eh… klopt, maar doe toch maar niet’). Aan het eind van de avond heb ik toch weer dertig stemvrienden en -vriendinnen erbij. Maar is dat wel genoeg?

De volgende dag geef ik les aan leerlingen van Noorderpoort. Misschien willen zij ook wel op mijn strip stemmen. Schoorvoetend stel ik het voor, maar ad rem als ze zijn vragen ze direct: ‘Wat schuift dat?’’ Dit had ik natuurlijk kunnen zien aankomen en na wat onderhandelen komen we tot een overeenkomst: voor een Snickers of een Mars willen ze mij wel steunen.

Zodoende kom ik tot deze goede raad aan de volgende deelnemers van de StripBattle: koester je stemvrienden, zoek nieuwe stemvrienden en schuw geen enkel middel om stemmen te vergaren. Maar vooral: ga door tot het bittere eind, al is dat soms mét hazelnoot.”

Benieuwd naar de drie nieuwe stripgladiatoren? Klik dan hier! 

De officiële uitreiking van de StripBattle Award vindt plaats op zondag 5 maart om 13.00 uur tijdens De Stripdagen in Rijswijk.