Jan Kruis omvat veel meer dan Jan, Jans en de kinderen alleen. Onlangs is er veel oud werk teruggevonden, maar ook nieuw ongepubliceerd werk, dat Jan Kruis heeft gemaakt vlak voor zijn overlijden op 19 januari jongstleden.

Els Kruis, de vrouw van Jan: “Het allerlaatste waar hij aan werkte, was een portret van Karel V. Dan zat hij lekker te pielen en dat vond hij heerlijk om te doen. Op een gegeven moment had hij nauwelijks puf meer. Hij was dan weleens verdrietig: ‘Waarom kan ik dat toch niet meer?’ Dan zei ik: ‘Morgen kan het misschien weer wel.’ Ik was blij toen hij cartoons maakte die ook over zijn overlijden gaan. Het was tot dan echt een gevecht voor hem om te accepteren dat hij dood zou gaan. Hij wilde heel graag door.”

Naast het nieuwe werk van Jan Kruis is er veel origineel materiaal teruggevonden van strips, die later de basis hebben gevormd voor Jan, Jans en de kinderen, zoals de strip Gregor en Stientje en Gertje. Een paar keer hergebruikte hij zelfs hele plotjes. “Gewoon gejat van mezelf”, grapte Jan Kruis.

Op speciaal verzoek van Jan Kruis heeft de StripGlossy het laatste werk, waaronder het portret van Karel V en zijn spotprenten, plus een aantal originele pagina’s van de voorlopers van Jan, Jans en de kinderen gebundeld in een speciale uitgave. Zijn vrouw Els deelt samen met dochters Andrea en Leontine mooie herinneringen aan Jan. Kleinzoon Bas hoopt als voorzitter van Sint Pannekoek Groningen de verzonnen traditie van zijn opa groot te maken. Ook tekenaars en goede vrienden Martin Lodewijk en Jan van der Voo leverden een bijdrage.

Nu, zes maanden na zijn overlijden, ligt er dan StripGlossy 5,5. En een half inderdaad, want we vonden het ongepast om dit eerbetoon in een regulier nummer te proppen. Jan Kruis verdient een uitgave die volledig gaat over Jan, Els en de kinderen.

StripGlossy 5,5 staat los van de reguliere reeks van de StripGlossy en valt niet automatisch op de mat van de abonnees. De opbrengsten van deze speciale uitgave gaan naar de Stichting Jan Kruis Collectie. Deze Stichting heeft als doel de collectie van Jan Kruis in de breedste zin van het woord in de toekomst voor een groot publiek toegankelijk te maken en te behouden.

Klik hier om StripGlossy 5,5 te bestellen.